tiistai 20. joulukuuta 2011

20. luukku


Kaikki alkoi lapsuuden koulukaverini FB kommentista.
Olin päivittänyt leipomisurakkaani johon tuo yläaste aikainen koulukaveri kommentoi aloittavansa pian karjalanpiirakoiden teon. Siispä tuumasta toimeen, kotikokki.netistä ohjetta ja taikina tulemaan.
Taikinan teko oli todella helppoa.



Karjalanpiirakat

kuoritaikina:
2 dl kylmää vettä
2 tl suolaa
5,5 dl ruisjauhoja
täyte:
5 dl vettä
3 dl riisiä
1 l maitoa
 1,5 tl suolaa




Sekoita käsin vedestä, suolasta ja jauhoista kuoritaikina. Leivo siitä pötkö ja kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin seisomaan yön yli, oman kokemukseni mukaan taikinan sitko paranee näin. Leivontaominaisuuksia voi parantaa myös käyttämällä vehnäjauhoja, mutta itse haluan tehdä taikinan pelkästä ruisjauhosta mummoni tapaan.


Keitä seuraavana päivänä täytteeksi riisipuuro reilunkokoisessa kattilassa, vesihauteen käyttäminen vapauttaa sinut sekoittamasta puuroa koko ajan. Sekoita kiehuvaan veteen riisi ja keitä kunnes vesi on imeytynyt eli 7-10 minuuttia. Lisää maito ja anna puuron kiehua hiljalleen välillä sekoittaen noin 30 minuuttia tai vesihauteessa reilusti pidempäänkin. Mausta valmis puuro suolalla.


Nappaa taikina jääkaapista ja leikkaa se 25-30 palaan. Pyöritä palat palloiksi. Litistä ja jauhota ne kädellä ruisjauhokasaan painaen litteiksi ja pane työpöydälle muovin alle. Kaulitse piirakkakaulimella taikinapalat ohuiksi pyöräksi piirakankuoriksi käyttäen apuna jauhoja. Kaulitseminen on valmistamisen kaikken kärsivällisyyttä vaativin vaihe. Älä käytä kaulitsemisessa lainkaan voimaa, vaan kaulitse kärsivällisesti kevein ottein piirakka-aihiota joka suuntaan.

Pinoa aihiot sitä mukaa kuin ne valmistuvat runsaasti jauhottaen työpöydälle ja peitä ne muovilla, jotteivät ne kuivaisi. Liian niukka jauhojen käyttö kostautuu myöhemmin, kun aihioita ei saa irti toisistaan. Täytä kaikki aihiot kaulittuasi piirakat puurolla ja käännä reunat rypyttäen puuron päälle. Paista 300°:ssa 15-20 minuuttia. Voitele sulalla voilla taikka margariinilla tai kasta kypsät piirakat voi-maitoseoksessa ja kokoa kulhoon pehmenemään voipaperilla ja liinalla peittäen. Tarjoa piirakat lämpiminä munavoin kanssa.


Olen tehnyt edellisen kerran karjalanpiirakoita visiin vajaa 20 vuotta sitten - minä jolla on karjalaiset sukujuuret... On ollut vaan niin helppo ostaa ne pakasteesta raakapakaste piirakat ja paistaa. Luulen ettei tämä jäänyt nyt viimeiseksi kerraksi.

Ensimmäisen kerran elämässäni tein joululimppua, meillä kotona en muista että olisi limmpu kuulunut jouluun. Nyt sitten vaan halusin joululimppua tehdä.
Onko se tämä kun tulee ikää niin haluaa tehdä enemmän joulun eteen vai mistä tämä johtunee?





Joululimppu


7,5 dl piimää
50 g hiivaa
1 dl siirappia
1 rkl suolaa
1,5 tl fenkolia
1,5 tl anista
0,5 tl pomeranssinkuorta
n.8 dl ruisjauhoja
n.8 dl vehnäjauhoja
voiteluun:
1/4 dl siirappia ja 1/4 vettä
1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva joukkoon .Lisää siirappi ja mausteet.(Hienonna fenkoli ja anis ensin huhmaressa.)
2. Alustajauhot taikinaan vähitellen. Kohota taikin kaksinkertaiseksi.
3. Leivo taikinasta 3 limppua. Annakohota hyvin. Paista uunin alatasossa 200 astetta n.30-40 minuuttia.
4. Voitele paistamisen loppupuolella siirappivedellä ja toisen kerran heti uunista ottamisen jälkeen.


Piirakoihin tulevan puuron keittelin hissukseen pienellä lämmöllä. Enkä tehnyt ihan tuollein kun tuossa ohjeessa neuvottiin. 
Eli sen keitin sen 5 dl vettä ja lisäsin riisit kiehuvaan veteen. Tämän jälkeen lisäilin vielä vettä  ( juu juu ihan oikeasti vettä ) olisiko vettä mennyt kaikkiaan sellaiset 1,5 l ja hauduttelin sellaise puolitoista tuntia tuota puuroa. Sitten kun puuroni oli valmis lisäsin puuroon 2,5 dl ruokakermaa.
Ja jätin puuron vieläkin lämpimälle levylle hautumaan kannen alle.




Käytän tälläistä metallista pannun alustaa aina toisinaan, eipä pala ruuat pohjaan ja mukavasti hautu vaikka tuo riisipuuro. Riisipuurosta tuli mielestäni ihan tavattoman hyvää ja söinkin sitä pariin otteeseen ennen piirakoiden tekoa, onneksi puuro riitti hyvin piirakoihin.

1 kommentti:

  1. voihan namskis mitä kaikkea herkkua...:) karjalanpiirakat kyllä saa aina veden kielelle!

    VastaaPoista