tiistai 16. elokuuta 2011

Leipomis-kärpänen puraisi mua tänä aamuna

Aina toisinaan innostunut eri asioista, milloin se on leipomista, milloin neulomista ja toisinaan taas jotain ihan muuta. Tänä aamuna oli ensin käynnistysvaikeuksia kotitöihin, kaksi koneellista pyykkiä roikkui ulkona kuivumassa, keittiön ikkunasta katselin vain että pitäisi käydä hakemassa ennekuin sade alkaa. Jossain vaiheessa ikkunastaa ulos katsoessa huomasinkin, että nyt sataa. Täytyy myöntää pyykkien kerämiseen meni ehkä pari minuuttia. Mutta se saamattomuus.

Sitten aloin miettimään mitä tänään olisi ruokana ja sain ajatuksen porkkanasämpylöistä ja hetken pohdittuanin ajttelin että voisin leipoa myös muutakin kun kerta uunin läämitän. Niinpä sitten tein pullataikinan, vaikka meillä tuo makea leivonnainen ainakin ihan peruspulla käy aika huonosti kaupaksi. Kaapissa ei ei tietenkään ollut kardemummaa, mutta eiköhän nuo ole ihan syötäviä ilmankin.




PORKKANASÄMPYLÄT
5 dl maitoa / vettä
 1 pussi kuivahiivaa
0,5 dl öljyä
2 tl suolaa
2 rkl siirappia
2 dl porkkanaraastetta
3 dl neljän viljan hiutaleita
n. 8 dl vehnäjauhoja
Voiteluun
maitoa

Lämmitä neste. Mittaa mukaan öljy, suola ja siirappi. Lisää porkkanaraaste, hiutaleet ja osa jauhoista, joihin kuiva hiiva on sekoitettu. Sekoita. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa taikina kimmoisan pehmeäksi. Anna kohota noin 30 min. Leivo pieniksi sämpylöiksikin :) Kohota sämpylöitä vielä n. 15 min ja voitele. Pinnalle voi myös ripotella hieman hiutaleita. Paista 200 asteessa keskitasolla n. 10-15 min.





Pullat, ihan vaan perusohjeella, ilman sitä kardemummaa eikä kaapissa ollut raesokeriakaan.


Muistin taas leipoessa miksi ei ole viime aikona tullut leivottua, keittiö on tosi PIENI. JOs ainoa laskutaso keittiössä on tiskikoneen päällä niin ei siinä ihmeitä leivota, ei. Piti taas miettiä mihin lasket pellin käsistäsi ja missä kohotat mitäkin.

Pyöritättekö muuten sämpylät / pullat yhdellä vai kahdella kädellä? Minä käytän pyörittämiseen molempia käsiä, oppi eräältä kesältä jolloin olin leipomossa töissä.

Maistuvaa tiistaita kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti